Konferens:
Spelkultur och serier

Fredag 26/5 2017

Välkommen

Nordsken arrangerar tillsammans med Sverok Västerbotten en konferens med två parallella föreläsningsspår under Nordsken.
Konferensen hålls fredagen den 26/5 2017.

Spår 1: Spelkultur - Vad är spelkultur och varför är det viktigt för samhället

Riktad till politiker, tjänstemän, kulturarbetare och media på nationell och regionell bas. Syftet med konferensen är att samla beslutsfattare från hela Sverige och ge en bättre bild av vad spelkultur är samt att visa på den positiva effekten när spelkultur uppmuntras.

Spår 2: Serier - Serier på bibliotek - från hånade till hyllade

Riktad till alla de som arbetar med eller på bibliotek. Syftet med konferensen är att lyfta fram serier som en del av biblioteksverksamheten, men även lyfta upp delar såsom fantastik och spelkultur som kanske inte har samma koppling som den traditionella litteraturen.

Vad ingår

 • Aktuella föreläsare
 • Mingelmöjlighet
 • Lunch
 • För- och eftermiddagsfika
 • VIP-biljett till Nordsken 2017
 • Middag (valbar)

Middag

Middagen hålls på Skellefteå Stadshotell

Meny

 • Kräftskagen med späda blad, citronett och brödchips
 • Glacerad nötbringa, friterad svamprulle, rotselleripuré och svartvinbärssky
 • Vaniljcheesecake med lingon och kolakakor
 • Ett glas öl/vin ingår

Maila till konferens@nordsken.se om ni vill ha ett vegetariskt alternativ eller specialkost.

Boende

Vi har specialpris på Skellefteå Stadshotell.

 • Enkelrum: 750 kr/natt
 • Dubbelrum: 880 kr/natt

Mer information på https://www.nordicchoicehotels.se/quality/quality-hotel-stadshotellet-skelleftea.

Ring 0910-71 10 60 och ange "Nordsken" för att ta del av våra priser.

Biljett

Konferensen hålls fredagen den 26/5 2017.

Schema

Tid
Programpunkt
10:00 - 11:10
Mingel, fika
11:10 - 11:20
Johan Linder
Inledning
Johan Linder Johan är projektledare för, och en av grundarna till, Nordsken. Johan berättar om hur samarbetet sett ut med kommunen och hur Nordsken nu är en viktig del i att förändra Skellefteå och Norrland.
11:20 - 11:40
Orvar Säfström
Keynote
Orvar Säfström Journalist, filmkritiker och internationell föreläsare om spelkultur, som bland annat valts till Årets spelare 2011. Har under lång tid jobbat för att lyfta spelkulturen för allmänheten och visa på fördelarna och bredden inom spelkultur.
11:40 - 12:00
Alexander Hallberg
Alexander Hallberg Ordförande för Sverok, Sveriges största ungdomsförbund och det nybildade Svenska e-sportsförbundet. Med fokus på spelhobbyn berättar han om vad spelhobby och spelkultur egentligen är. Vad har spelkulturen för plats i dagens samhälle?
12:00 - 13:00
Lunch
13:00 - 16:30
Spår 1: Spelkultur
Spår 2: Serier
Spelkultur Vad är spelkultur och varför är det viktigt för samhället?
Serier Serier på bibliotek - från hånade till hyllade
19:00
Middag

Spår 1 - Spelkultur

Tid
Programpunkt
13:00 - 13:30
Rickard Nordin (C)
Rickard Nordin Klimat- och energipolitisk talesperson för Centerpartiet som författat Sveriges första riksdagsmotion om e-sport. Berättar om e-sport och politiken. E-sport har på kort tid blivit en viktig fråga i många av våra kommuner och fler och fler utbildningar riktar om sig mot E-sport. Rickard berättar om sin syn på vilken roll e-sport och spelkulturen har inom samhället idag.
13:30 - 14:00
Jeanette Nilsson
Jeanette Nilsson Jeanette Nilsson, tidigare näringslivschef i Bodens kommun och nuvarande ordförande för Arctic Game Lab. Jeanette berättar om den resa hon gjort från att inte ha någon erfarenhet av spelkultur och spelbranschen, men på kort tid och på nära håll fått djup insikt i denna värld samt de de möjligheter hon ser för det befintliga näringslivet att få draghjälp av spelindustrin att växa både på nya marknader och med nya produkter.
14:00 - 14:30
Josefin Westborg
Josefin Westborg Josefin Westborg är utbildad speldesigner, projektledare och pedagog som arbetar på LajvVerkstan där hon arbetar med Lajv som pedagogiskt verktyg. Josefin berättar om sitt arbete med LajvVerkstaden och lajv som kulturform.
14:30 - 15:20
Fika och rundvandring
Under konferensen kommer vi att ta en guidad tur runt Nordskensområdet för att visa upp hur spelfestivalen ser ut och låta deltagarna själva uppleva spelkultur när den praktiseras.
15:20 - 15:50
Chris Jonasson
Chris Jonasson, e-sportare och blandspelare som arbetar för Spelens hus och är ordförande i Malmö e-sport. Hen kommer prata om hur Spelens hus skapades genom ett medborgarinitiativ och har under sina tre år startat upp två föreningsdrivna mötesplatser för spelande ungdomar i Malmö och är på väg att starta världens första e-sportmuséeum. Hen berättar om hur spelhobbyn och e-sporten i Malmö har samlats och frodats sedan projektet skapades och hur arbetet med mötesplatserna skapat ett unikt långsiktigt samarbete mellan olika parter och vikten av detta i ett segregerat Malmö.
15:50 - 16:30
Diskussion och avslutning
Hur tar spelkultur plats i era städer?

Spår 2 - Serier

Tid
Programpunkt
13:00 - 13:30
Ola Skogäng
Ola Skogäng Ola är en svensk serietecknare som bland annat gett ut Theos ockulta kuriositeter, Ola är även huvudlärare på Medlefors serietecknarskola. Ola kommer utveckla en del kring frågor om censur av serier i det svenska samhället idag.
13:30 - 14:00
Linda Gustafsson
Serieteket
Linda Gustafsson, Serieteket Linda Gustafsson från Serieteket i Stockholm berättar om sin verksamhet. I över 20 år har detta bibliotek helt inriktat på serier funnits och varit navet för serieintresserade i Stockholm och övriga Sverige.
14:00 - 14:50
Fika och rundvandring
Under konferensen kommer vi att ta en guidad tur runt Nordskensområdet för att visa upp hur spelfestivalen ser ut och låta deltagarna själva uppleva spelkultur när den praktiseras.
14:50 - 15:20
Tommy Bildström
Tommy Bildström Tommy Bildström, bibliotekarie från Vindeln, berättar om sitt projekt som är inriktat på spel och fantasy. Han pratar om vilka lärdomar han fått från projektet och hur han jobbar med spel och fantasy som bibliotekarie i praktiken.
15:20 - 15:50
Natalia Batista
Natalia Batista Den kända serietecknaren Natalia Batista pratar om serier som ett sätt att skapa fiktion som bryter mot normer, med hennes serie Sword Princess Amaltea som exempel där hon vänder på klassiska könsroller.
15:50 - 16:30
Diskussion och erfarenhetsutbyte
Hur kan serier locka nya besökare, skapa engagemang och kreativitet, och bidra till att öka läslusten bland barn och ungdomar?