Skellefteå satsar 4,5 miljoner på Nordsken!

Kommunstyrelsen i Skellefteå har under senaste mötet beslutat att bevilja den ideella föreningen Nordskens vänner ett årligt bidrag på 1,5 miljon för att de 2021-2023 ska arrangera Nordsken i Skellefteå. 

Efter att 2020 ha tvingats ställa in Nordsken pga covid-19 så kommer nu norra Skandinaviens största event för populärkultur tillbaka med full kraft och stora förändringar. Det tionde eventet i ordningen planerar nämligen att flytta både vad gäller datum och plats. För att minska risken för att pandemin återigen ska sätta käppar i hjulen så kommer eventet att förläggas till Läslovet (30:e oktober-7 november, exakta datum är ännu inte klara), hösten 2021, och i samband med detta även flytta ned till Skellefteå centrum.

Att förlägga Nordsken i centrum gör att Nordsken kan arrangeras oberoende av idrottsaktiviteter på Skellefteå Kraft Arena – och samtidigt kan nyttja det nybyggda Sara Kulturhus, något som arrangörsgruppen hoppas kunna ge ett ordentligt lyft för både eventet och stadskärnan samt bidra till att ännu fler upptäcker Nordsken.

Det känns fantastiskt att inleda detta samarbete med Nordsken och på så sätt få visa upp Skellefteås nya kulturhus på det sätt det är tänkt att fungera, fyllt till bredden med kultur och kreativitet säger Maria Ekberg Brännström, VD för Sara Kulturhus.

Planerna är att Nordsken ska ta över ett antal av stadens centrala platser. På så sätt kan eventet färga in stora delar av centrum med kreativitet och glädje. Detta öppnar även upp för ett fördjupat samarbete med stadskärnans restauranger, hotell och butiker.

Vi har fått ett stort förtroende från Skellefteå kommun och kommer göra allt vi kan för att Nordsken ska få så stort genomslag som möjligt. Det kommer vara ett rejält arbete att omarbeta Nordsken för att passa mot kulturhuset och stadskärnan så det är skönt att vi redan nu kan komma igång med planering och rekrytering säger Nils Lundgren, ordförande för Nordskens vänner. 

Nordsken kommer även fortsättningsvis ha ett stort fokus på populärkultur inom spel, film, litteratur och konst med inriktning mot fantasi och fantastiska världar. För att stärka värdet för näringslivet i allmänhet och Arctic Game Lab i synnerhet kompletteras även eventet med branschkonferenserna Arctic Game Conference och Fantastic Conference vilket lockar till sig världsartister och tunga internationella företrädare från spelindustrin och de kreativa näringarna.

För den som är intresserad av att engagera sig, tillföra innehåll, ställa ut eller på annat sätt samarbeta bjuds det även in till en digital informationsträff den 13:e januari kl 18.00 (följ denna länk för registrering).

Fakta:

Nordsken har årligen arrangerats i Skellefteå sedan 2012 av den ideella SVEROK-föreningen Nordskens vänner och brukar hållas i maj under Kristi Himmelsfärd. På grund av Covid-19 ställdes dock Nordsken 2020 in. Nordsken 2019 hade ca 10000 unika besökare och ca 500 besökare till konferensen.

Sara kulturhus, en världens högsta träbyggnader, öppnar den 8 september 2021 och blir då Skellefteås nya mötesplats för konserter, föreställningar, möten, utställningar, evenemang och kongresser. Sara kulturhus byggs för ständig förvandling med stora, öppna ytor som inspirerar till möten mellan människor i en välkomnande miljö.

Arctic Game Lab är en organisation som arbetar med att stärka spelbranschen i norra Sverige, där Umeå, Skellefteå, Piteå, Luleå och Boden kommun ingår.  I detta arbete är Nordsken tillsammans med Arctic Game Conference den absolut främsta mötesplatsen för spelindustrin i norr och lockar besökare och utställare från hela världen. Nordsken sätter internationellt fokus på regionen under en hel vecka och har varit en starkt bidragande faktor till en rad affärer, etableringar och samarbeten inom industrin.

Fantastic Conference är ny konferens för de inom film-, tv-, litteratur- vfx- och serieindustrin som arbetar med fantasivärldar och var tänkt att arrangeras redan 2020 med partners som Wahlströms och Bonniers Förlag. Fokuset för konferensen är att stärka den kreativa industrin i norden och att tillsammans med Arctic Game Conference skapa en plattform för branschöverskridande affärer.

För mer information: 

Johan Linder
johan@nordsken.se
076-8233460

Bilder från Nordsken samt logo finns på https://nordsken.se/press