I november 2017 beslutades att Nordsken 2018 ska stå som värd för det svenska kvalet till Europas största tävling i Cosplay.


– Nordsken har arbetat aktivt för att stärka cosplay i Norra Sverige och detta är ett tydligt kvitto på att vårt engagemang gett resultat säger Linn-Marie Edlund som är ansvarig för cosplay på Nordsken.


Cosplay är ett sammansatt ord, bestående av "costume" och "play”. Det går ut på att klä sig i fantasifulla dräkter och efterlikna karaktärer från serier, filmer eller spel och har de senaste tio åren blivit väldigt populärt bland unga.


Från och med 2018 kommer det svenska EuroCosplay-kvalet att vara en ambulerande tävling – som flyttas mellan olika event, på olika platser i Sverige. Detta för att skapa en bättre geografisk spridning och stärka Sverige nationellt inom Cosplay.


– Det ska bli otroligt roligt att få vara en del av det här projektet, och främja cosplaykulturen i Sverige. Vi har riktigt många duktiga cosplayers runt om i landet, att fler får möjlighet att delta i denna typen av tävlingar ser jag som ett steg i rätt riktning, säger Fanny M. Bystedt som är koordinator för EuroCosplay i Sverige


EuroCosplay är en internationell cosplaytävling som anordnas av MCM London Comic Con (London, England) sedan 2010. Sammanlagt är det 27 europeiska länder som deltar, vilket gör tävlingen till den mest omfattande i sitt slag inom Europa. Sverige har deltagit i EuroCosplay sedan 2011.


Cosplay är nu en stor hobby som engagerar många unga i hela Sverige. Minst 5000 utövare finns i Sverige och en del av tävlingarna direktsänds på SVT. Kvalet på Nordsken kommer direktsändas bland annat via Youtube.


Nordsken är norra Skandinaviens största event för spelkultur och populärfiktion och det anordnas årligen i Skellefteå. Nordsken 2018 arrangeras 10–12 maj och beräknas dra mer än 10000 besökare.