Västerbottens filmfestival (VAFF) arrangeras av Film i Västerbotten och har genom åren flyttat mellan Umeå, Lycksele och Skellefteå. De senaste åren har VAFF arrangerats i Umeå men kommer från i år att flyttas till Skellefteå och Nordsken.

- Nordsken är en stor och viktig mötesplats för spel, kultur och kreativitet som vi haft samarbete med under några år. Nordskens innehåll är nära kopplat till film och vi ser stora möjligheter med att flytta VAFF till Nordsken. Vi har även stora förhoppningar om att både hitta fler filmskapare samt nå ut till en mycket större publik säger Johan Lundkvist som arbetar på Film i Västerbotten och är ansvarig för VAFF.

- Vi är självfallet otroligt nöjda med att VAFF flyttar till Nordsken och Skellefteå. Det innebär att vi ökar mängden innehåll kvällstid och att en ännu större publik kommer hitta till Nordsken. Nordsken har som ambition att vara skyltfönstret för ett kreativt och nytänkande Västerbotten och att VAFF flyttar hit är ett tecken på att vi lyckats i den satsningen säger Nordskens projektledare Johan Linder.

Västerbottens filmfestival är en en mötesplats där alla kan visa egen film samt träffa andra filmare, inspirerande föreläsare och se kortfilm. Årets upplaga är den 23:e i ordningen. Den som är mellan 16-26 år och har anknytning till Västerbotten kan vara med och tävla och visa sin film på VAFF. Festivalen är Västerbottens uttagning till Novemberfestivalen som även kallas SM i ung svensk film. Vinnarna av VAFF får åka till Novemberfestivalen i Trollhättan för att representera Västerbotten med sina filmer. Anmälan av film öppnar den 2:a april. Sista anmälningsdag 2:a maj.

Den som inte är mellan 16 - 26 år eller har en film som är längre än 15 minuter kan också anmäla film. ALLA är med andra ord välkomna att anmäla sin film till VAFF i år så länge filmen eller filmaren har en anknytning till Västerbotten.

VAFF kommer på Nordsken att arrangeras kvällstid 10-11 maj på scenen i Expo. Första kvällen kommer spännande föreläsningar varvas med filmer som inte är med i tävlan. Andra kvällen kommer alla tävlingsbidrag att visas upp och juryn kommer ge besked om årets vinnare av VAFF som går vidare till Novemberfestivalen i Trollhättan.