Utställning om #metoo på Nordsken

Utställning om #metoo på Nordsken

Bibbi Good från Arvidsjaur var först ut i Sverige med att använda #metoo via sin mobiltelefon. Tekniska museet i Stockholm har gjort en utställning om detta som synliggör tekniken som möjliggjort metoo-uppropens genomslag och som första ort utanför Stockholm visas denna i Skellefteå från slutet av maj till slutet av augusti.

Genom en hashtag på sociala media kan ett budskap spridas över jorden och nå tusentals människor världen över, förena samhällen och splittra dem. Kvinnor anslöt sig till #metoo, bröt tystnaden, lämnade vittnesmål och stöttade varandra i en kamp mot sexuella trakasserier. Ett stycke programkod har fört människor samman att våga stå upp för sin rätt. Med internet som bas kopplas människor samman i en politisk motståndskraft via #metoo. Störst genomslag har rörelsen fått i USA med över hälften av alla tweets men sett till folkmängd ligger Sverige i topp.

Utställningen En kod som förändrar världen #metoo, sätter rörelsen i ett sammanhang som visar förloppet från när begreppet metoo myntades 2006 till idag. Vad var upprinnelsen? Hur spred sig uppropen? Vad var det som gjorde att det blev så stort och vad har hänt sedan?

Visualiseringen bygger bland annat på forskaren Christopher Kullenbergs insamlade data från Twitter, däribland Bibbi Goods tweet från Arvidsjaur. Bibbi var först ut med att använda #metoo i Sverige via sin mobiltelefon och hennes berättelse och telefon är nu en del i utställningen som har premiär i Skellefteå den 30:e maj i under spelfestivalen Nordsken.

Flera av uppropen kom från kvinnliga grupper med stark koppling till den kultur vi visar upp på Nordsken, bland annat #tystnadtagning och #vispelarintemed. Det är viktigt att fortsätta lyfta detta viktiga budskap så att vi får till en förändring i samhället. Vi är tacksamma över att vi får visa upp denna starka utställning och hoppas att den gör ett bestående intryck på våra besökare säger Linn-Marie Edlund, projektledare för Nordsken.

I Skellefteå kommer utställningen att turnera runt. Efter Nordsken flyttas utställningen till Stadsbiblioteket för att vara i närheten av Stadsfesten när den sker och från juli månad finns den att beskåda på Skellefteå museum på Nordanå i samband med Trästockfestivalen.

Nordsken är norra Skandinaviens största spelfestival och hålls på Skellefteå Kraft Arena den 30:e maj till 1:a juni. Över 10000 unika besökare från hela Norden förväntas för att ta del av allt festivalen har att erbjuda i form av litteratur, serier, konst, e-sport, brädspel, arkadspel, mässa och föreläsningar.

Stadsfesten är ett av norra Sveriges största sommarevent och drar årligen mellan 90000-100000 besökare under fem dagar till Skellefteås stadskärna. Stadsfesten hålls i år den 26-30 Juni.

Trästockfestivalen är Sveriges största fria festival. Under två dagar serveras livemusik, performance, mat och andra härligheter på natursköna Nordanåområdet i Skellefteå. Festivalen bjuder som alltid på både brett och smalt, nationellt och lokalt, någonting för alla helt enkelt. Trästockfestivalen hålls den 19-20 Juli på Nordanåområdet i Skellefteå

Utställningen har producerats av Tekniska museet i samarbete med Spektra Design, Christopher Kullenberg, initiativtagare och vittnen under #teknisktfel” och #metoo.