VildaKidz åker till Nordsken

VildaKidz åker till Nordsken

En hjord med vildingar från VildaKidz från bland annat Boden, Luleå och Piteå anländer till årets Nordsken för att ta en del av en norra Skandinaviens största utbud av spelkultur.

Den 30:e maj till 1:a juni i år arrangeras Nordsken på Skellefteå Kraft Arena. Hela arenan fylls med spel, kultur och kreativitet i alla dess former och man förväntar sig ca 10000 besökare från hela Norden.

Jimmy Duvensjö från Piteå är en tidigare Nordskendeltagare och initiativtagare till denna resa. Jimmy är även en del av organisationen 501st Legion, Nordic Garrison där han klär upp sig som en karaktär från Star Wars för att samla in pengar till välgörenhet. Nordic Garrison möter ni självklart på Nordsken även i år.

– Nordsken är ett helt fantastiskt event och det är en sån glädje att vara där. Det är tyvärr inte alla barn som har möjlighet att besöka det och där såg jag en möjlighet att göra ett samarbete med VildaKidz för att ge några fler chansen. Nordsken hakade på och sponsrade med 200 gratisbiljetter. Det blir nu fyra fulla busslaster med barn som kommer uppleva något de aldrig sett förut. Det kommer göra skillnad säger Jimmy.

VildaKidz är en Ideell förening som arbetar med att skapa en meningsfull fritid där utsatta barn och unga prioriteras utan att känna sig utpekade eller uteslutna. Man varvar tokiga lekar med utflykter i en härlig och harmonisk gemenskap där ALLA barn är välkomna. VildaKidz har ca 20000 barn runtom i Norrbotten anslutna till sig. 2016 blev VildaKidz utsedda till Årets Eldsjälar & 2017 vann dom Aftonbladets pris Svenska Hjältar. 2018 utsågs de till topp 10 starkaste varumärken i Sverige på sociala medier.

8 procent av barn i Norrbotten lever under svåra ekonomiska omständigheter. Tittar man endast på Luleå kommuns siffror så hamnar man i vissa områden på 20% som lever i utsatthet – den siffran är hög och många mår dåligt! VildaKidz vill hjälpa dessa barn och ungdomar så gott vi kan. Spelkultur är viktigt för unga idag så besöket på Nordsken känns därför helt rätt säger Anna Karlsson som är en av grundarna till VildaKidz.

Nordsken har på bara några år växt till ett jättefenomen som drar folk från hela Norden till Skellefteå. Drygt 8000 kvadratmeter fylls under några få dagar med en stor mässhall, konst, makerspace, serietecknare, e-sportområde, brädspel, tv-spel, cosplay och mycket annat. Det är en ett mäktigt event med underhållning för hela familjen.

– Vi jobbar verkligen för att vara så inkluderande som möjligt. Oavsett om det handlar om hudfärg, kön, religion, sexuell läggning eller socioekonomisk bakgrund så vill vi att man ska ha möjlighet att åka till Nordsken och känna sig inkluderad i sammanhanget. Spel är den största kulturformen idag och Nordsken och samlar så mycket mer än det under ett tak. När vi fick frågan att hjälpa VildaKidz i detta och låta fler ungdomar få uppleva detta positiva sammanhang sa vi direkt ja säger Linn-Marie Edlund, projektledare på Nordsken.