Women’s Esports League-finalerna kommer hållas i Skellefteå.

Women’s Esports League-finalerna kommer hållas i Skellefteå.

Den första säsongen av Women’s Esports League – den första kvinnliga europeiska esportligan av sitt slag – tillkännagavs i slutet av 2018 med en prispott på 5000 euro. Finalen kommer det att ske på norra Sveriges största spelfestival, Nordsken från och med den 30 maj 2019.

Women’s Esports League (en europeisk esportliga för kvinnor) lanserades av den ideella organisationen Female Legends i samarbete med esport-plattformen Challengermode i slutet av 2018. Tävlingen hålls i spelen League of Legends and Counter-Strike: Global Offensive. Den första säsongen startade i februari 2019 och kommer att vara klar till mitten av Maj. Hittills har totalt 74 kvinnliga esport-lag från flera europeiska länder tävlat online på www.challengermode.com för att bli det bästa europeiska kvinnliga CS: GO eller LoL-laget.

Challengermode och Female Legends tillsammans med Nordsken är nu glada att tillkännage att de 2 finalisterna i varje spel kommer att resa till gaming- och livstilsfestivalen Nordsken i Skellefteå den 30 maj – 1 juni 2019 för att tävla live framför publik och för titeln “WEL Season 1 Champions” samt en del av prispotten på € 5000. Sponsorer för evenemanget är OMEN av HP, Mionix och Boliden.

Nordsken är en mötesplats och inkluderar alla som är intresserade av spel, oavsett om det är esport eller singel-player spel, kultur och kreativitet, vilket gör Nordsken till den optimala samarbetspartnern för WEL som värd för ligans första live-evenemang och final någonsin.

På WEL-finalerna, som börjar den 1a Juni, ser vi finalisterna i båda spelen tävla på scenen i en bäst av 3-match som också kommer att sändas direkt via Female Legend’s Twitch-kanal (www.twitch.tv/femalelegends). Mer information om de kommentatorer som kommer att leverera denna fantastiska upplevelse till publiken kommer att meddelas inom kort.

“Vi på Female Legends är positivt överraskade över det höga deltagarantalet som WEL har haft redan första säsongen. Över 200 deltagare spridda över två ligor är ett fantastiskt resultat som vi är stolta över. Det visar också att proffsscenen skriker efter liknande engagemang. Att tillsammans med Challengermode och Nordsken få visa upp dessa grymma spelare känns otroligt roligt. Finalisterna är värda en häftig upplevelse och jag hoppas att detta kan skapa ringar på vattnet. Det här är starten på något stort”.

  • Olivia Mattsson, turneringsansvarig på Female Legends.

“Teamet på Nordsken har under flera år skapat väldigt proffsiga och lyckade gaming-event för Norra Sverige. Vi är därför extremt glada över möjligheten att ha Nordsken som värd för säsong 1 av WEL-finalerna på festivalen i vår. Vi hoppas att det blir mer än bara ett lyft för den lokala esport-scenen att WEL kommer till Nordsken, utan att det även markerar en milstolpe för kvinnor inom esport i allmänhet. Det är ett steg mot en mer inkluderande och hatfri tävlingsmiljö, och vi är mer än glada att ta detta steg tillsammans med Female Legends & Nordsken, vars värderingar om jämlika möjligheter vi delar till fullo. “

  • Philip Skogsberg, CMO på Challengermode

“Att Challengermode och Female Legends nu valt att lägga Women’s Esports League på Nordsken är ett fantastiskt kvitto på att vårt långsiktiga arbete med inkludering gett resultat. Vi ser med glädje fram emot att vara värdar för detta och hoppas på ett riktigt spännande slutspel.”

  • Linn-Marie Edlund, Projektledare för Nordsken

Women’s Esports League är ett samarbete mellan den idealla organisationen Female Legends och esport-plattformen Challengermode som skapats för att ge kvinnliga esport-spelare en chans att tävla och umgås i en miljö fri från hat och toxicitet, där alla kan tävla på lika villkor. Det ultimata målet med initiativet är att ligan i framtiden kommer kunna avvecklas helt.

Nästa säsong av WEL kommer officiellt tillkännages i juni för att sedan börja igen i september 2019.