Cosplay

Nordsken ÄLSKAR COSPLAY!

Vad är cosplay?
Cosplay (Costume Play) innebär att man efterliknar olika karaktärer från film, teve och spel m.m. Det är en kreativ och social aktivitet där människor deltar i olika evenemang, konvent och träffar för att visa upp sina kostymer och dela sin passion för sina favoritkaraktärer. Cosplay kan vara ett sätt för människor att uttrycka sin kärlek till populärkultur, konst och hantverk samt att skapa gemenskap med andra som delar samma intresse. På Nordsken är det definitivt ett av de roligaste och populäraste inslagen. Flera av våra besökare kommer i cosplay och att bara titta på alla fantasifulla skapelser är värt ett besök i sig!

Det kommer att finnas häftiga ställen att fota dig i din cosplay, det kommer att finnas en Cosplay Runway för barn och vi kommer också att ha en nördparad kl 15 båda dagarna där vi samlas och gemensamt går från Sara ut på stan. Tack till Sparbanken Nord till sponsringen för årets Cosplay Runway!

Regler
Ditt vapen måste tillåtas enligt svensk vapenlag, och lagen om knivar och andra föremål.
I vapenlagen står bland annat vad som sägs om skjutvapen gäller också obrukbara vapen som i brukbart skick skulle räknas som skjutvapen.
Här kan du läsa polisens regler kring luftpistoler såsom soft airguns. Det är inte tillåtet att bära soft airgun på Nordsken.
I lagen om knivar och andra föremål står bland annat att det är förbjudet att ha knivar, stickvapen, skärvapen och andra farliga föremål på allmän plats. Exempel på knivar som inte är tillåtna kan vara svärd, karatepinnar eller sablar. Det är även förbjudet med spikar, skarpa kanter eller liknande på din cosplay.

Godkända props:
Om ditt vapen inte liknar någonting som kan vara farligt för andra (till exempel en kopia tillverkad i papier maché) behöver du inte oroa dig för att bryta några av våra regler.
Föremål avsedda som leksaker för barn upp till 14 år (t.ex. en en-ton plastvattenpistol) är godkända.
Föremål som inte kan misstas för ett verkligt vapen (t.ex. en lightsaber från Star Wars eller en phaser från Star Trek) är också godkända.

Vapen på scen och under foto:
Det är förbjudet att ha ett utdraget svärd/kniv-replica i mässhallen. Under foton eller på scenen är det tillåtet att posera med ett vapen som är tillåtet enligt svensk lag men som inte bör vara draget i mässhallen.

Arrangören har rätt att när som helst kontrollera ditt vapen / replika för att se till att det följer alla regler ovan.