Om Nordsken

VAD ÄR NORDSKEN?

Nordsken är en hyllning till människors fantasi och påhittighet med fokus på spel, kultur och kreativitet. Det är en inkluderande fest där vi möjliggör alla individers vilda fantasier.

I Norden är Nordsken unikt. Ingen annan kombinerar olika former av kultur på det vis som Nordsken gör. Nordsken är I Scandinavien den enda mötesplatsen av sitt slag, för de här typerna av kultur. 2019 lockade Nordsken 9 600 unika besökare vilken gör oss till norra Skandinaviens största spel- fantastik- och nördevent.

Första upplagan av Nordsken arrangerades våren 2012, platsen var då Scandic i Skellefteå. Det var i början ett relativt litet event. Ambitionen har å andra sidan hela tiden varit stor. Kontinuerligt har vi utvecklat eventet till en storlek där Nordsken blivit en plats som även namnkunniga internationella aktörer ser som ett viktigt besöksmål. I takt med den utvecklingen haft har vi fått se över lokalerna och en följd har blivit att vi numera flyttat till Skellefteå Kraft Arena, här nyttjar vi inomhusytor motsvarande nästan 10 000 kvadratmeter. Dessutom är vi utomhus! I år spelas det hockey i Arenan under eventhelgen(tillika Halloween) med följd att Nordsken Halloween 2021 kommer äga rum på Scandic Skellefteå med omnejd.

På Nordsken ska alla känna sig välkomna! Det är en trevlig stämning mellan alla, och vi arbetar hårt för att bibehålla den. Vi utgår ifrån Sveroks Code of Conduct för bland annat e-sport, cosplay, och lajv i våra regler. Vi jobbar hårt för att reglerna ska efterlevas, bland annat med utbildning av de som jobbar under Nordsken. Nordsken jobbar aktivt med inkludering, i detta arbete ingår bland annat riktade åtgärder för att kvinnor samt etniska och andra minoriteter ska känna sig trygga och välkomna, samt samarbete med organisationer som arbetar med personer som har olika typer av funktionsvariationer.

Vi rekommenderar dig att läsa våra regler om du vill veta mer om hur du bör bete dig på Nordsken för att alla ska känna sig bekväma.

VAD KAN MAN GÖRA PÅ NORDSKEN?

VAD KAN MAN GÖRA PÅ NORDSKEN HALLOWEEN 2021?

Nordsken är utspritt över fem huvudområden:

  • Expo. I vår expohall finns 2000 kvadratmeter med utställare. I utställarnas montrar hittar ni spännande utställare från hela Europa. Vi anstränger oss för att hitta utställare som inte bara säljer produkter utan även aktiverar/engagerar våra besökare. I denna hall finns även vår huvudscen där våra mest spännande tävlingar och föreläsningar visas.
  • Brädspel i Scandic Skellefteås fina restaurang. Här erbjuder vi lån och instruktion i ett stort antal brädspel av olika komplexitet och svårighetsgrad, ta med kompisarna, familjen eller kom hit och hitta en grupp nya människor att spela med. Detta område är tillgängligt även för personer som inte har biljett till Nordsken, köp en fika i Scandics resturang medan ni är här vettja!
  • Rollspel, workshops i lajvkonstruktion, Cosplay med mera på resten av Scandic. På konferensvåningen kommer där finnas rum med alla möjliga föreningar och aktiviteter att besöka och delta i.
  • Cosplay. På Nordsken Halloween arrangeras ett antal tävlingar i Cosplay, från Cosplay Kids för barnen till kategorin Master för de riktigt erfarna utövarna. Dessa kommer ske under lördagen på en scen utrustad för showens kvalitet. Ni
  • Gaming && Esport. I gaminghallen finns ett stort TV-spelsområde, på halloween i år med extra fokus på fightingspel och annat som kan spelas av flera personer vid samma skärm. I dessa spelas också stora och små turneringar varje dag där den som vill kan delta. Föranmälan till vissa krävs och görs på länk som bland annat kommer postas här snart, andra går det lika bra att anmäla sig till vid start.
  • Arkadhall. Vår arkadhall har ca 40 flipper och arkadmaskiner. Alla Nordskens betalande gäster kan utan extra kostnad spela på alla maskiner och vi erbjuder även turneringar i flipper.
  • Foodcourt && Lajvområde. På möjligheternas torg vid skellefteå centrum ett stenskast bort finns ett avgränsat område för lajv, att pröva på strid med boffervapen, vara med i lajvaktivtieter och mer. Varför inte ta en varm kopp mjöd och lite brädna mandlar från en av våra foodtrucks och sitta en stund ute i vintervädret under vår lajvtipi?

VILKA ARRANGERAR NORDSKEN?

Nordsken arrangeras av den ideella sverokföreningen Nordskens vänner. Nordsken fungerar som en plattform där andra föreningar, privatpersoner och bolag kan visa upp sig och tillföra innehåll. Detta gör att vi konstant förändras.
Huvudarrangör för Nordsken är Maximilian Malander.
E-mail: maximilian@nordsken.se
Mobilnr: 0704154925