Om Nordsken

VAD ÄR NORDSKEN?

Nordsken är en festival för alla åldrar med fokus på spel, kultur och kreativitet. En hyllning till människors fantasi och påhittighet som vill aktivera sina besökare och få dem engagerade i hobbies och fritidsaktiviteter.

Historik
Första upplagan av Nordsken arrangerades våren 2012 på Scandic i Skellefteå. Det var då ett relativt litet event som byggde vidare på ett LAN skapat av Dreamhack – men vi expanderade konceptet till att även innefatta analoga spel (bräd-, figur- och kortspel) och populärkultur (film, serier, teater, lajv, etc.) och fick det att växa. Vi har alltid haft stora ambitioner och med tiden har eventet utvecklats till att bli en plats som även namnkunniga internationella aktörer ser som ett viktigt besöksmål. I takt med den utvecklingen krävdes andra lokaler, därav bytte vi först till Skellefteå Kraft Arena och nu till det nybyggda Sara kulturhus, mitt i Skellefteå centrum.

Stort och unikt
Nordsken arrangeras årligen och har som mest dragit kring 10 000 unika besökare vilken även gör oss till norra Skandinaviens största spel- fantastik- och nördevent.
Nordsken är unikt, ingen annan kombinerar olika former av kultur på det vis som vi gör.

Inkluderande
På Nordsken ska alla känna sig välkomna! Målsättningen är att skapa en trevlig stämning mellan alla, och vi arbetar hårt för att skapa detta.
Vårt regelverk är skapat för att skapa både trygghet och trivsel och där utgår vi ifrån Sveroks Code of Conduct för bland annat e-sport, cosplay och lajv. Vi jobbar hårt för att reglerna ska efterlevas, bland annat med utbildning av de som arbetar under Nordsken. Nordsken jobbar dessutom aktivt med inkludering i alla dess former, i detta arbete ingår bland annat riktade åtgärder för att säkerställa bästa möjliga förutsättning för likabehandling via jämställdhet, mångfald och funktionsrätt.
Vi rekommenderar dig att läsa våra regler om du vill veta mer – och få tips kring hur du själv bör bete dig för att övriga besökare ska känna sig bekväma.

Något för alla
På Nordsken hittar du som besökare en uppsjö av aktiviteter och utställare.
Här kan du hänga med karaktärer från Star Wars, köpa hemlagat godis eller nördprylar, spela brädspel eller 8-bitars TV-spel med kompisar, ta en fika, se lokalproducerade kortfilmer, visa upp din Cosplay-outfit, vara med i levande rollspel, pyssla, måla, se på LEGO-byggen, spela flipper och arkadspel, etc.

Varmt välkomna till två hela dagar av spel, kultur och kreativitet!

VILKA ARRANGERAR NORDSKEN?

Nordsken arrangeras av den ideella sverokföreningen Nordskens vänner. Nordsken fungerar som en plattform där andra föreningar, privatpersoner och bolag kan visa upp sig och tillföra innehåll. Detta gör att vi konstant förändras.