Om Nordsken

VAD ÄR NORDSKEN?

Nordsken är en hyllning till människors fantasi och påhittighet med fokus på spel, kultur och kreativitet. Det är en inkluderande fest där vi möjliggör individers vilda fantasier.

I Norden är Nordsken unikt i sitt slag. Ingen annan kombinerar olika former av kultur på det vis som Nordsken gör. I norra Sverige är Nordsken den enda stora mötesplatsen för den här typen av kultur. 2018 lockade Nordsken 8 600 unika besökare vilken gör oss till norra Skandinaviens största spelevent.

Första upplagan av Nordsken arrangerades våren 2012, platsen var då Scandic i Skellefteå. Det var i början ett relativt litet event men ambitionen har från början varit stor. Kontinuerligt har vi utvecklat eventet till att uppnå en storlek där Nordsken blivit en aktör som även namnkunniga internationella aktörer ser som ett viktigt besöksmål. I takt med den utveckling Nordsken haft har vi även fått se över lokalerna och en följd har blivit att vi numera flyttat till Skellefteå Kraft Arena, här nyttjar vi inomhusytor motsvarande nästan 10 000 kvadratmeter. Utöver det nyttjar vi även utomhusytor.

På Nordsken ska alla känna sig välkomna! Det är en trevlig stämning mellan alla, och vi arbetar hårt för att bibehålla den. Vi utgår ifrån Sveroks Code of Conduct för bland annat e-sport, cosplay, och lajv i våra regler. Vi jobbar hårt för att reglerna ska efterlevas, bland annat med utbildning av de som jobbar under Nordsken. Nordsken jobbar aktivt med inkludering, i detta arbete ingår bland annat riktade åtgärder för att kvinnor samt
etniska och andra minoriteter ska känna sig trygga och välkomna, samt samarbete med organisationer som arbetar med personer som har olika typer av funktionsvariationer.

Vi rekommenderar dig att läsa våra regler om du vill veta mer om hur du bör bete dig på Nordsken för att alla ska känna sig bekväma.

VAD KAN MAN GÖRA PÅ NORDSKEN?

Nordsken är utspritt över fem huvudområden:

  • Expo. I vår expohall finns 2000 kvadratmeter med utställare. I utställarnas montrar hittar ni spännande utställare från hela Europa. 
    Vi anstränger oss även för att hitta utställare som inte bara säljer produkter utan även aktiverar/engagerar våra besökare. I denna hall finns även vår huvudscen där våra mest spännande tävlingar och föreläsningar visas.
  • Kreativa hallen. Vår kreativa hall har nästan 200 kvadratmeter LEGO, en serietecknarskola, makerspace, vår stora nördkonstutställning med både amatörer och internationellt erkända artister, vår kreativa scen där man kan lyssna på intressanta samtal mellan kreativa människor och ett antal utställare som lockar till olika typer av skapande. Här finns även ett amningsområde, en barnvagnsparkering och ett lekområde för de minsta barnen.
  • E-sporthallen. I e-sporthallarna finns 700 datorplatser och ett stort TV-spelsområde. Här går stora e-sportturneringar under alla dagar med finaler på vår e-sportscen. Man behöver dock inte tävla i e-sport för att ha en datorplats. E-sporthallarna är öppna för alla som vill njuta av LAN-känslan, skynda dig och boka din plats redan idag.
  • Arkadhallen. Vår arkadhall har ca 40 flipper och arkadmaskiner. Alla Nordskens betalande gäster kan utan extra kostnad spela på alla maskiner och vi erbjuder även turneringar i flipper.
  • Äventyrshallen. Den analoga hallen är fylld till bredden med cosplay, lajv, reenactment, brädspel, kortspel, figurspel och rollspel. Vi arrangerar både turneringar samt lånar ut spel där proffs förklarar reglerna.

VILKA ARRANGERAR NORDSKEN?

Nordsken arrangeras av den ideella sverokföreningen Nordskens vänner. Nordsken fungerar som en plattform där andra föreningar, privatpersoner och bolag kan visa upp sig och tillföra innehåll. Detta gör att vi konstant förändras.