Q&A Nordsken 2024

Q&A Nordsken 2024


Vi är otroligt tacksamma för all feedback vi får här på Nordsken. På senaste tiden har vi genomgått förändringar som har väckt en del frågor. Vi har samlat era mest ställda frågor och svarat på för att öka förståelse och klarlägga eventuella funderingar som uppstått.

Varför är inte Nordsken kvar på Skellefteå Kraft Arena?

Ifjol berodde det på att arenan redan var bokad (sen flera år tillbaka) och vi inte kunde vara där Kristi himmelsfärds-helgen och större delen av övriga året är det is i hallarna. Dessutom är numera kombihallen (“Kreativa hallen”) såld och ej längre tillgänglig.

Arenan är (var) stor, vilket har både för-och nackdelar för oss. Vi hade massor av ytor att nyttja, men det har också tagit alldeles för mycket kraft att rigga/riva allt, drygt en veckas arbete (för många ideellt arbetande personer) både före och efter eventet. 

Att byta lokal till Sara har sänkt arbetsbelastningen otroligt mycket – vilket är en förutsättning för oss att kunna orka med, speciellt nu när vi bara har en tiondel så många volontärer som före pandemin.

Kommer vi se Nordsken på Arenan i framtiden igen?

Det vet vi inte, just nu fokuserar vi på att se hur vi kan utveckla festivalen så mycket som möjligt på Sara. 

Varför just Sara Kulturhus?

Det är en lokal som är mitt i stan, vilket förenklar för besökare att ta sig dit. Lokalen i sig är också väldigt snygg och det blir billigare och enklare att få det till en inspirerande yta att vara i. I hyran av Kulturhuset ingår Saras personal som hjälper oss, vilket sänker behovet av en stor crew-styrka, vilket vi haft svårt att upprätthålla. Och inte bränna de crew vi haft genom att lägga en väldigt stor arbetsbörda på dem.

Varför är Nordsken Vinter på Mellandagarna? 

Vi är fullt medvetna om att mellandagarna inte är optimalt, men den perioden har även vissa unika fördelar. Det är bl.a. många som rör sig på stan då och det händer inte så mycket annat än mellandagsrean (inga konkurrerande event, slutspel eller liknande). Så vi tycker det passar, vi kan visa alla hobbies för nya människor och många är hemma under jul och kan behöva något vettigt att roa sig med. 

För att kunna utveckla festivalen är mellandagarna en bra period, eftersom kulturhuset inte är uppbokat med så många andra aktiviteter just då. Detta ger oss tillgång till alla scener och övriga ytor. Nordsken vill heller inte konkurrera med redan befintliga festivaler och event som ordnas tex kring Halloween eller läslovet, som annars kunde vara tänkbara tidpunkter för oss. 

Mellandagarna är ett av få tillfällen på året där de flesta av oss som jobbar ideellt med detta är lediga och därför inte behöver ta tjänstledigt, plus att det då även finns tillgängliga hotellrum i Skellefteå och att vi då kan få hyra alla lokaler som krävs till en kostnad som vi mäktar med.

Kommer Nordsken Vinter vara på andra datum i framtiden?

Det är möjligt, men vi tycker att det är bra datum för många återvändare som är hemma då och det är ett bra och billigt alternativ för barnfamiljer i och runtom stan. 

Mellandagarna ett av få tillfällen på året där det faktiskt finns tillgängliga hotellrum i Skellefteå – och en period där vi kan få hyra lokal(er) till en kostnad som vi mäktar med.

Notera att vi nu även kommer att krydda resten av året med kompletterande mindre event, exempelvis “Nordsken BRÄDSPEL” under Kristi- Himmelsfärds (9-10 maj) nu i år.

Kommer omfattningen av aktiviteter och antal utställare vara ungefär som 2023?  

Vi hoppas kunna utöka allt, speciellt vad gäller aktiviteter för våra besökare. Vi kommer i år att ha fler och större ytor än vad vi hade 2023 vilket gör att vi kan bjuda på mer workshops, föreläsningar, turneringar och scenevent. 

Vår målsättning är att det detta år ska finnas betydligt mer för besökarna att göra. 

Vad är framtidsvisionen för Nordsken?

Att årligen kunna arrangera event – både stora och små – för nördar, av nördar. 

Inkluderande festivaler och andra event med något för alla, där besökarna kan knyta kontakter, upptäcka och testa nya hobbies/aktiviteter – inkl. sådana som de kanske inte ens visste fanns. 

Att samarbeta med olika lokala föreningar för att under året kunna arrangera flera event där vi erbjuder program och aktiviteter för besökare. Då kan vi också ordna mer nischat program med olika teman.

Utöver (minst) ett större event per år kommer vi att krydda resten av året med kompletterande mindre event, exempelvis “Nordsken BRÄDSPEL” under Kristi- Himmelsfärds (9-10 maj) nu i år.